We zetten eindelijk de koers

Op 1-1-2024 treedt de nieuwe omgevingswet van kracht in heel Nederland. Dat betekent dat er in alle gemeenten nu hard gewerkt wordt om de overgang soepel te laten verlopen. Ook in Berg en Dal gebeurt dat al, onder andere door het maken van een nieuwe visie op de omgeving in onze gemeente. Dit doen we in 3 stappen, eerst via een uitgangspuntennotitie, vervolgens via een koersdocument en uiteindelijk de complete omgevingsvisie. 

Deze week stond het koersdocument voor het eerst op de agenda om te bespreken en de VVD heeft daar 2 belangrijke punten in aangegeven. Allereerst ontbraken de ondernemers compleet in de omgevingsvisie. Dat vinden wij onjuist, onnodig en zeer jammer. Zij zijn immers het hart van onze samenleving, doordat zij verenigingen sponsoren, mensen van werk voorzien, de lokale economie steunen en dus veel meer respect verdienen dan ze vaak krijgen. Gelukkig was de wethouder het hier mee eens en wordt dit in een volgende versie aangepast. 

Het tweede punt was het feit dat het stuk nog wel wat tegenstrijdigheden bevat, met name op het gebied van landbouw, natuur en energie-opwekking. Afgesproken is om dit door te sturen aan de wethouder en de ambtenaar, zodat via die weg hier in ieder geval een antwoord op gegeven kan worden en we die punten goed en helder kunnen verwoorden. Dit koersdocument is immers de basis voor de omgevingsvisie uiteindelijk en die dient weer voor omgevingsplannen en dergelijke. Dit zorgt er dus voor dat er heldere keuzes gemaakt moeten worden. 

De VVD is heel blij met de open houding van de wethouder en de overige partijen, omdat we op die manier echt een visie van en voor ons allemaal kunnen maken.