Starterslening

Ook in deze raad ging het eigenlijk weer over bouwen, bouwen, bouwen. Immers stond de starterslening op het programma. Een lening die de gemeente verstrekt aan starters, zodat zij net dat laatste stukje van een woning kunnen financieren en zo aan een woning kunnen komen. Helaas een middel dat nodig is, want het heeft het risico in zich dat de prijzen worden opgedreven en daarmee het effect weer weg is. Eigenlijk is er maar 1 oplossing voor dit probleem en dat is zo veel mogelijk bouwen van nieuwe woningen, zodat de krapte wordt weggenomen en de prijzen zullen dalen.

Daarom hebben wij, als fractie, ook een motie van GroenLinks mee ondertekend, waarin o.a. wordt opgeroepen om een regionaal overleg te voeren over de startersleningen en daarbij ook te kijken naar andere mogelijkheden om het probleem te tackelen. Deze motie is unaniem aangenomen, inclusief het voorstel voor de startersleningen.

Daarnaast is er het integraal veiligheidsplan voor onze politie behandeld. Een plan waarbij wij de kans hebben aangegrepen om een motie in te dienen over jeugdoverlast in de gemeente. Deze motie is uiteindelijk overgenomen door de burgemeester, omdat hij dit probleem erkend. In het uitvoeringsplan zal hier meer aandacht voor worden gegeven, want de signalen die wij krijgen zijn zeer zorgwekkend te noemen. Blij dat de burgemeester deze zorgen deelt en hier aandacht voor heeft.

Verder zijn er nog 2 moties behandeld van de VVD, allereerst over het veer bij Millingen aan de Rijn. Deze motie is ingediend, omdat we ons grote zorgen maken over het voortbestaan van het veer in combinatie met het toerisme dat daarbij hoort. Toerisme is een groot speerpunt voor de VVD fractie qua werkgelegenheid en dus moet dat veer gaan varen. De wethouder is hier hard voor aan het werk en heeft de motie ontraden, omdat deze te vroeg zou komen. Een broeiende kip willen wij niet storen, dus is de motie voor nu ingetrokken om wel de vinger aan de knip te houden.

Als laatste hebben we als VVD een motie ingediend om mevr. Albers heel veel geluk te wensen bij haar zwangerschapsverlof en de geboorte van haar 2e kindje. Uiteraard is deze unaniem aangenomen door de voltallige gemeenteraad.