Nieuwbouw Kindcentrum Op de Horst

"Basisschool op de Horst is versleten, leiding luidt noodklok." Zo begint het krantenartikel dat verscheen op 24 januari jl. Eerder hadden de ouders van de basisschool al een brief gehad van de schoolleiding over de huidige bouwkundige staat van de school. Een school die groeit in leerlingaantal, een grote functie heeft voor het kerkdorp De Horst en die al 70 jaar oud. Het gebouw is aan vervanging toe, maar de gemeente weigert daar vooralsnog in mee te gaan en dus voelt de schoolleiding zich genoodzaakt om de publiciteit te zoeken. Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen, dat de wethouders en de ambtenaren zo lijnrecht tegenover het bestuur en de schoolleiding zijn komen te staan? De VVD is hierdoor zeer onaangenaam verrast, te meer omdat er de komende jaren ongetwijfeld meer basisscholen verbouwd of vernieuwd moeten worden. Wij hebben daarom de onderstaande vragen gesteld aan het college, in de hoop antwoorden te krijgen waar de wij en de basisscholen wat aan hebben. 

1. Bent u op de hoogte van de brief die gestuurd is en zo ja, kunt u een reactie geven op de inhoud er van?

2. Bent u het met de VVD eens dat goede huisvesting van een basisschool/kindcentrum een taak is van de gemeente?

3. Waarom duurt het proces om te komen tot ver-/nieuwbouw van het Kindcentrum al ruim 3 jaar en kunt u uitleggen wat de uitgangspunten zijn voor de beoordeling van een aanvraag?

4. Onder het beheer van het SPOG vallen 9 basisscholen. De gemiddelde gemiddelde gebruiksduur van een pand is tussen de 30-50 jaar (bron: belastingdienst). Kunt u aangeven of de gemeente een voorziening heeft getroffen voor, gemiddeld elke 4 jaar, ver-/nieuwbouw van 1 school onder beheer van het SPOG? Zo ja, hoeveel is die voorziening? Zo nee, waarom niet?

5. Zelfde vraag als vraag 4, maar dan voor de overige schoolgebouwen in de gemeente?

6. Kunt u aangeven wat de status is van het huisvestingsplan, zoals die is omschreven in de unaniem aangenomen motie 2 van de raad op 4-11-2021?